Недостигът на чипове на световно равнище доведе до спирането на автомобилното производство в заводите на много компании, а предвид сушата в Тайван има опасност да засегне и други сектори. На фона на това, администрацията в САЩ не склонява да разхлаби мерките при търговията с Китай, предаде Zero Hedge.

Проблемът, който това поражда, е, че производителят на полупроводници Semiconductor Manufacturing International Co. (SMIC), който е най-големият представител на отрасъла в континентален Китай, не може да купува производствено оборудване от американски доставчици заради санкциите, наложени по времето на президента Тръмп. По всичко личи, че неговият наследник в Белия дом няма да промени курса в търговските отношения.

Към този момент обаче политиките блокират сделката за оборудване за производство на чипове на стойност 5 млрд. долара. Сред потенциалните му доставчици са американските Lam Research и Applied Materials, които засега не получават лиценз от администрацията за финализиране на транзакцията, след като в края на миналата година и SMIC попадна в черния списък на китайските бизнеси, за които американските им контрагенти трябва да получат лиценз при стокообмена.

Такъв обаче е слабо вероятно да бъде предоставен на бизнеси като Lam Research и Applied Materials, защото доставката на тяхното оборудване до Китай ще позволи на SMIC да произвежда високотехнологични 10-нанометрови и по-малки чипове. "Lam Research все още е в процес на кандидатстване и до момента не сме получили отговор от властите", каза говорител на компанията, но адвокати, запознати с процедурата, изтъкват, че тя така или иначе е изключително времеемка - и това не е случайно.

Така китайският производител остава технологично и производствено изоставащ от тайванските си конкуренти като Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Тя обаче е изправена пред собствени проблеми.

Въпреки че преди седмица тя и останалите производители на острова започнаха да купуват камиони за доставка на вода в контекста на най-тежката суша, обхванала Тайван от десетилетия насам, и обявиха официално, че няма да бъдат сериозно засегнати от природния катаклизъм, положението им се влоши през следващите дни. А достъпът до вода е критично важен за полупроводниковата индустрия, като само TSMC използва 156 хил. тона вода дневно.

Но положението им може да се влоши още повече през следващите дни, тъй като властите планират да понижат водоподаването към индустрията с 11% в повечето провинции на страната и със 7% в регионите Чиау и Тайнан, където е базирана TSMC. Подаването към тях вече беше свито със 7% през февруари.

Същевременно новите производствени мощности на гиганта, който през тази финансова година ще инвестира почти 30 млрд. долара в капиталово оборудване и увеличаване на производствения капацитет, които се изграждаха интензивно и по време на Лунната нова година, все още не са готови. Целта на компанията е те да посрещнат изстреляното търсене глобално, но заводът в Тайнан се очаква да стартира производство догодоина.

Дотогава прогнозата не е твърде оптимистична. "Преминаваме през най-сериозния дефицит от години", каза през февруари главният изпълнителен директор на Qualcomm Стив Молекопф. "Те се наблюдават в цялата индустрия."

А ефектите от това вече се разпростират и извън автомобилната индустрия. TSMC, която е най-големият доставчик на чипове за Apple и други производители, приоритизира поръчките, направени от тях пред работата за другите отрасли. Но явно даже и смартфоните вече са засегнати, тъй като гигантът от Купертино, че следващият модел на iPhone е замразен заради кризата.

Същото е положението и при Sony, които разчитат на доставки от NXP Semiconductors. Японската компания оповести, че PlayStation 5 няма да може да се предлага в количества, достатъчни да отговорят на пазарното търсене. Производителят на компютри, лаптопи и смартфони Lenovo също се оплака от дефицит на компоненти.