Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск неотдавна обяви, че компанията вече не е просто производител на електрически автомобили, но ще навлезе в света на изкуствения интелект.

"Софтуерът, който съществуваше при автономното шофиране, беше наистина примитивен, така че разработихме нещо, което смятаме, че е може би най-напредналият изкуствен интелект в света", заяви Мъск наскоро.

Само преди дни американската компания публикува седмия пореден тримесечен баланс, от който се виждат солидни печалби. От януари до март 2021 г. приходът е 10 380 милиона долара, което представлява увеличение със 74%на годишна база.

По времето когато публикува доклада, компанията разкри, че е продала част от биткойните на стойност 272 милиона долара през последното тримесечие, а печалбата за компанията е приблизително 101 милиона долара. Трябва да се отбележи, че Tesla беше една от първите компании, които обявиха, че ще приемат биткойни като платежно средство, а въздействието, което предизвика новината вече е ясно.

Изкуствен интелект

От известно време Мъск пропагандира идеята, че инвеститорите виждат компанията не само като производител на автомобили. В продължение на месеци предприемачът твърди, че сервизните центрове на Tesla са стартъп. Съоснователят на SpaceX потвърждава, че изкуственият интелект и роботиката ще станат също толкова силен синоним на Tesla, колкото в електромобилите.

Мъск се "спъна" в германската бюрокрация

Мъск се "спъна" в германската бюрокрация

компанията е решила да отложи старта на производството за началото 2022 година

Мъск от години залага и инвестира в компании за изкуствен интелект. Един подобен пример е основаването на изследователската лаборатория OpenAI през 2015 година, заедно със Сам Алтман, Иля Суцкевер, Грег Брокман и Войчех Заремба.

OpenAI се появи с цел да изследва и демократизира достъпа до изкуствения интелект. Първоначално това беше организация с нестопанска цел. През 2020 г. обаче започва да се партнира с Microsoft.

Компанията продължава да работи върху и проект, наречен Tesla Dojo за създаване на суперкомпютър за обучение на изкуствен интелект, и намекна за техническите му възможности. Преди време Мъск спомена, че се очаква Dojo да се превърне в един от най-мощните компютри в света. Според компанията той ще бъде оптимизиран за обучение на невронни мрежи и ще бъде предоставен на други компании.

Според експерти ако Мъск успее да "смеси" автомобили, изкуствен интелект, софтуер и енергия, пазарът пред него ще бъде изключително голям. Вероятно, както отбеляза неотдавна самият Мъск, Tesla ще стане по-известна като компания за роботика, отколкото за производство на електромобили.

Инересен факт обаче е, че изпълнителният директор на Tesla неведнъж е споменавал опасенията си относно развитието на изкуствения интелект. Преди време той заяви, че  изкуственият интелект е опасна за човечеството технология, способна да дестабилизира ситуацията по целия свят. По рано, през 2016-а, той предупреди, че "човек може да стане домашен любимец за машините, които са взели властта". Мъск редовно призовава за регулиране на технологията за изкуствен интелект.

Поредното нарушено обещание на Мъск: Tesla няма да има автономни коли скоро

Поредното нарушено обещание на Мъск: Tesla няма да има автономни коли скоро

През януари предприемачът ги обещаваше "до края на годината"