Бюрокрацията в Германия е основна пречка пред стартиране на производството на електромобилите на Tesla в планирания завод извън Берлин. По думите на изпълнителният директор на компанията Илън Мъск е трудно да се предскаже кога точно ще излезе първият сглобен електрически автомобил, пише Reuters.

Миналия месец Tesla отложи откриването на първата си европейска гигафабрика за края на 2021 г. от първоначалната дата, която беше за 1 юли, след като заяви и планове за създаване на завод за акумулаторни клетки. По-рано този месец обаче се появиха съобщения, че компанията е решила да отложи старта на производството до януари 2022 година.

"Трудно е да се предскаже с точност, защото можете да правите автомобилите само когато имате всички компоненти", каза Мъск при едно от посещенията си на площадката в германската провинция Бранденбург.

"Изглежда, че можем да започнем производството в края на тази година", добави още той.

По думите му бюрокрацията е основна спънка пред по-бързото задействане на процесите. "Мисля, че може да има по-малко бюрокрация, това би било по-добре", коментира изпълнителният директор на Tesla.