Климатични активисти са завели дело срещу една от най-големите европейски банки - BNP Paribas, заради кредити, които тя е отпускала на петролни и газови компании в нарушение на френското законодателство, съобщава CNN.

Текстове от 2017 г. изискват от компаниите в страната да разработват планове за съблюдаване на потенциални щети от действията си по отношение на околната среда. Именно това се използва от активистите като инструмент за натиск на бизнеса в посока по-малко въглеродни емисии. До момента няма случай съдебно решение да е променило политиката на дадена компания, но през идните дни се очаква произнасяне по производство срещу един от клиентите на BNP Paribas - TotalEnergies.

Френската банка BNP Paribas със спад на печалбата

Най-голямата европейска банка със спад на печалбата

Банката обяви програма за обратно изкупуване на свои акции на стойност 5 милиарда евро

Банката е дадена на съд от три групи - Oxfam, Friends of the Earth и Notre Affaire à Tous, като те твърдят, че това е първото подобно дело срещу търговска банка. По думите на представител на Oxfam BNP Paribas "продължава да издава празни чекове на най-големите компании за горива без да поставя никакви условия за екологичен преход без газ и петрол".

По-конкретно, става дума за европейски и американски фирми, ангажирани в над 200 проекта по целия свят, свързани с изкопаемите горива.

BNP Paribas отнася глоба от $246 милиона

BNP Paribas отнася глоба от $246 милиона

Заради валутни търговци, манипулирали цените

От кредитната институция коментираха пред "Ройтерс", че съжаляват, че казусът влиза в съда, вместо да бъде решен чрез диалог: "Убедени сме, че екологичният преход е единственият възможен път към бъдещето за нашите икономики. Насочили сме усилията си по пътя отвъд изкопаемите горива, като ускоряваме финансирането на ВЕИ и подпомагаме нашите клиенти, без които преходът не може да се случи".

Банката предостави и данни, според които финансирането на нови проекти по линия на изкопаемите горива е било спряно през 2016 г., а амбицията ѝ е до 2025 г. да намали с 25% оставащите си заеми, свързани с подобни дейности.

Пример от Нидерландия

Съдебното дело във Франция е по примера на подобен случай в Нидерландия, където Shell бяха принудени да намалят парниковите си емисии повече от предвиденото.

Компанията обаче обжалва решението.

Обект на подобни дела са и авиокомпанията Air France - KLM и даже френската държава.