Най-често фалшифицираните стоки, които влизат на пазара в България, са дрехите и обуквите. Това каза Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители", пред БНР. От тези два вида потребителски стоки има най-голям обем фалшификати.

Има обаче и стоки, чието фалшифициране е с висок риск за здравето на потребителите, макар фалшификатите да са сравнително малък дял.

"От този вид стоки са авточастите, различни видове електроуреди и батерии. Към този списък може да се добави и козметиката.

От хранителните стоки най-фалшифициран е зехтинът, като това е световен проблем, а не само у нас. Но, не толкова като нарушение на някоя марка, а по-скоро като предлагане на по-ниско качество", казва Богомил Николов.

Проблем е и фактът, че у нас много хора си купуват фалшиви стоки и с ниско качество напълно съзнателно.

По думите на Николов, при тях мотивацията е свързана основно с по-ниската цена. Обаче много често фалшивите и евтини стоки са опасни заради по-ниското качество. "Защото ниска цена се постига най-често с компромис в качеството. Използват се по-евтини материали или се спестяват някои компоненти, които гарантират безопасността", обясни Богомил Николов.

В тази връзка, най-опасни обаче са лекарствените продукти, особено тези, които се предлагат онлайн. Затова Николов смята, че е необходима държавна политика за информиране на хората за опасностите от фалшивите стоки.

Грузия иска да конкурира Гърция при производството на маслини и зехтин

Страната, която иска да конкурира Гърция при производството на маслини и зехтин

Секторът се развива ускорено през последните 10 години