Грузия може да стане един от световно признатите производители на маслини, смята Георгий Сванидзе, почетен президент на Международния съвет за маслини. Грузия е малка страна, бивша съветска република.

"Изненадахме почитателите на маслините в цял свят - открихме такива нови аромати в грузинските маслини, които не са съществували в никоя друга страна преди", казва Сванидзе пред грузинското радио "Палитра".

По думите му, за последните десет години в Грузия са засадени повече от милион маслинови дръвчета. Първият разсад е от Турция, една партида е докарана от Гетсиманските градини (Израел), сега се внасят от Испания и Мароко, като вече е започнало производството на местен разсад.

В Грузия разсадът от маслини се вкоренява най-добре в районите Кахетия и Имеретия. Освен това, маслините се различават по вкус и аромат, дори когато се сравняват между тези два региона.

Сванидзе също така твърди, че получаваният от местните маслини грузински зехтин, вече е сред четирите най-добри в света - след Гърция, Италия и Испания. Обемите на производство на грузински зехтин все още не са големи, но секторът разчита на инвестиции в тази перспективна област.

Грузия стана най-големият износител на вино за Русия

Малката държава, която стана най-големият износител на вино за Русия

Тя изпревари с малко Италия