Грузинските вина продължават да укрепват позициите си на руския пазар. За първите 5 месеца на тази година (януари-май), доставките са се увеличили с 63% на годишна база до 24,15 милиона литра, което направи Грузия лидер сред износителите на "тихи" вина за Русия, изпреварвайки с малко Италия.

По-конкретно, според данните за януари-май 2023 г., Грузия е на първо място при доставките на "тихи" вина за Русия (т.е. при тази статистика не влизат пенливите вина), изпреварвайки Италия, сочат данни на митниците, с които разполага "Комерсант".

През този период са внесени 24,15 млн. литра "тихи" видове вино от Грузия, а от Италия - 23,36 млн. литра, като вносът от двете страни на годишна база се е увеличил съответно с 63% и 31%.

В резултат на това, делът на Грузия при доставките на "тихи" вина за Русия във физически обеми достигна 19,1%, а на Италия - 18,5%. На практика, тези две държави реализират малко над една трета от целия внос на "тихи" вина в Русия.

ЕС увеличи с 40% износа си на вино за Русия, България - с много повече

ЕС увеличи с 40% износа си на вино за Русия, България - с много повече

Кои европейски страни изнасят най-много вино за Русия и при кои има най-висок ръст на износа

Вносът на "тихи" вина от Испания за разглеждания период се е увеличил с 25% на годишна база до 20,46 милиона литра, от Франция - с 23% до 10,04 милиона литра, от Португалия - с 69%, до 9,61 милиона литра на годишна база.

Само за първото тримесечие на тази година, вносът в Русия на "тихи" вина от Грузия се е увеличил с 49% до 13,1 милиона литра, т.е. тогава Грузия все още е втора по големина страна доставчик, след Италия.

По мнението на много от големите вносители на вино от Грузия, за цялата 2023 година страната ще запази лидерското място като най-голям износител на вино за Русия, но има и такива, които се съмняват в това.

Как избират вино руснаците и на какви цени е

Как избират вино руснаците и на какви цени е

Вино за над $60 могат да си позволят само 0,8% от любителите на напитката