Акциите влязоха в 2018 г. с гръм и трясък, но безспорният шампион е корейският фармацевтичен производител Celltrion, който поскъпна с 9 трлн. вона (8.4 млрд. долара) и то само за 7 дни.

Компанията, която дължи по-голямата част от приходите си на производството на копия на лекарства, чиито патенти са изтекли, изпревари по пазарна стойност най-големия автомобилен производител в Южна Корея - Hyundai Motor, превръщайки се в третата най-голяма компания на фондовия пазар в Сеул.

С пазарна капитализация от 37 трлн. вона (34.64 млрд. долара), фармацевтичната компания отстъпва единствено на най-големия производител на смартфони в света Samsung Electronics и гигантът в производството на чипове SK Hynix.

Снимка 333188

Източник: Bloomberg

Всъщност настоящата пазарната стойност на SK Hynix от 53 трлн. вона (49.62 млрд. долара) е равна на комбинираната стойност на Celltrion и двете му дъщерни дружества Celltrion Healthcare и Celltrion Pharm.

Скокът на акциите на фармацевтичната компания се дължи на няколко фактора. Celltrionпусна ново лекарство за лечение на рак на кръвта в Европа през миналата година, което се радва на добър прием и укрепи перспективите на компанията.

Спекулациите, че Южна Корея планира да увеличи инвестициите в електронната фондова борса Kosdaq, където фармацевтичната компания се търгува, също стимулираха печалбите й. Акциите й поскъпваха през почти всички дни от началото на 2018 г., след като нараснаха повече от 2 пъти през миналата година.

"Тези акции отдавна са цел на продавачи на къси позиции, които се съмняват в бизнеса на компанията. Но късите позиции не успяха да издържат на купуването", каза Хан Бюнг-хва, анализатор в Eugene Investment & Securities в Сеул.