Акциите на най-големия производител на персонални компютри в света Lenovo се сринаха с над 10%, след като резултатите на компанията за последното тримесечие на годината показаха спад в приходите за първи път от шест години насам.

От китайския производител обявиха, че заради забавеното търсене на смартфони и компютри те са се свили с 8% за месеците между октомври и декември.

Въпреки това печалбата на Lenovo е по-голяма от очакваното в размер на 300 милиона долара. Анализаторите прогнозираха, че тя ще намалее до 243 милиона долара, припомня BBC.

Повече от половината от приходите на компанията идват от продажбата на компютри. Заради по-слабия интерес към тях обаче ръководството на фирмата се опитва да въведе промени в бизнеса, за да предотврати допълнителен спад.

През 2014 г. Lenovo купи Motorola Mobility за 2,9 милиарда долара, като така се превърна в третият най-голям производител на смартфони в света.

Успехите за китайската корпорация в тази сфера все още не са впечатляващи, но ръководството й залага много на потенциала на развиващите се пазари, като Бразилия и Индия.