Британски длъжностни лица обвиниха китайския технологичен гигант Huawei Technologies Co., че не успял многократно да се справи с пропуските в сигурността на своите продукти и заявиха, че компанията не е демонстрирала ангажимент за тяхното отстраняване.

Констатациите, съдържащи се в доклад, публикуван в четвъртък и цитиран от Wall Street Journal и БНР, подлагат китайския гигант на телекомуникационното оборудване на нов международен натиск в момент, когато компанията се опитва да отблъсне американските обвинения, че нейните съоръжения представляват заплаха за киберсигурността.

В доклада официалните представители на Великобритания посочат, че са особено загрижени, че Huawei не е приложила практиките за киберсигурност в цялата страна, които компанията обеща да въведе още през 2012-а година, същата година, когато доклад на Конгреса на САЩ определи за пръв път китайската технологична фирма като заплаха за националната сигурност.

Въз основна на този доклад на Aмериканския конгрес беше въведена ефективна забрана на продукти на Huawei в САЩ. Но много други чуждестранни пазари, като този в Обединеното кралство, използваха най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света в лицето на Huawei в техните безжични оператори.

Европа не се поддаде на американския натиск срещу Huawei. Но опасността не е отминала

Европа не се поддаде на американския натиск срещу Huawei. Но опасността не е отминала

Вчера Европейската комисия представи своя план за действие. Ето какво следва от него