Германският авиопревозвач Lufthansa е предложила 500 милиона евро за част от активите на фалиралата Alitalia, предава италианският вестник Corriere della Sera, цитиран от Reuters.

Днес изтича последният срок за подаване на оферти, а до момента интерес са проявили и британската British Airways, Etihad от ОАЕ и американската Delta Air Lines. Нискотарифните Ryanair и EasyJet също са подали необвързващи оферти, гласят публикации на Reuters.

Краят на Alitalia дойде

Краят на Alitalia дойде

Авиокомпанията започна процедура по фалит

Германската Lufthansa иска да придобие самолетите и екипажа на Alitalia, която обяви фалит по-рано през годината. По данни на италианския вестник плановете на компанията е да съкрати наполовина броя на служителите, които са общо 12 000 и да намали полетите на късо и средно разстояние. Източници на изданието твърдят, че офертата най-вероятно ще бъде отказана, тъй като Рим иска да продаде цялата компания и да избегне разделяне на авиационния бизнес и наземните услуги.

В петък правителството одобри нови 300 милиона евро заем за Alitalia. Така общата сума набъбва до 900 милиона долара. Изплащането им трябва да стане до края на септември 2018 г.

Миналата седмица Lufthansa пък съобщи, че е близо до сделка за активите на фалиралата Air Berlin.