Италианската авиокомпания Alitalia започна днес формалната процедура по обявяване на фалит, предава Bloomberg.

Краят на превозвача идва, след като миналата седмица работниците отказаха да приемат плана за спасение, който включваше 8% намаление на заплатите и закриването на 980 работни места.

След среща на борда компанията отбелязва, че нейната "сериозна икономическа и финансова ситуация", както и трудностите пред намирането на алтернативи, са в основата на единодушното решение на акционерите да подаде документи за фалит.

Според италианското законодателство сега правителството трябва да осигури средства за продължаване на дейността и да назначи свои кадри, които да се опитат да съживят превозвача в рамките на две години или да започнат ликвидация.

Миналата седмица финансовият министър на Италия заяви, че кабинетът няма намерение да налива средства, а колегата му, отговарящ за транспорта, заговори за опит за продажба.

Компанията подава документи за фалит за втори път през последното десетилетие.

Аlіtаlіа имa 120 caмoлeтa, ĸaтo пpeз 2015 гoдинa финaнcoвитe й peзyлтaти пoĸaзaxa зaгyбa oт 200 милиoнa eвpo. Основни акционери в нея са арабската Etihad Airways, както и италиански банки.

Alitalia си отива

Alitalia си отива

Италианската авиокомпания застане днес на ръба на финансовата пропаст