Италианската авиокомпания Alitalia, която има редовни полети до София, е изправена за пореден път пред фалит. Дружеството, което вече 20 години не може да излезе от криза, днес срещна нов проблем.

Служителите отхвърлиха предложения от правителството и синдикатите план за спасение на компанията. 12 500-те души в нея се обявиха против драстичните мерки за икономии, които трябва да спасят Alitalia.

Говорителят на правителството Паоло Гентилони по-рано заяви, че компанията може да не оцелее, ако предложените мерки бъдат отхвърлени. Ето, че се случи.

Поради тази причина беше свикано извънредно общо събрание на акционерите в четвъртък, на което се очаква да бъдат поканени експерти по процедурата по фалит.

Планът за икономии предвиждаше намаляване на заплатите с 8 вместо по-рано планираните 30 процента, както и орязване на персонала с 980 вместо предвидените 1400 души. 

Арабската Etihad купува италианската авиокомпания Alitalia

Арабската Etihad купува италианската авиокомпания Alitalia

Очаква се първоначалната инвестиция на купувача да бъде в размер на 560 милиона евро

В резултат на отхвърлените мерки кредиторите на Alitalia, сред които италианските банки UniCredit и Intesa Sanpaolo, могат да откажат рефинансиране на дълга, както самите те заплашиха по-рано.

Alitalia има 120 самолета, като през 2015 година финансовите й резултати показаха загуба от 200 милиона евро.

Alitalia отново на ръба на фалита

Alitalia отново на ръба на фалита

Италианската авиокомпания се нуждае спешно от 300 милиона евро, за да може да продължи дейността си