Авиопревозвачът на ОАЕ Етихад Еъруейз ще придобие 49,0% от Алиталия, съобщиха двете компании в края на тежките преговори, които продължиха няколко месеца, пише БГНЕС.

"Алиталия и Етихад Еъруейз потвърждават, че постигнаха споразумение по условията на операцията, чрез която Етихад Еъруейз ще придобие 49%-но участие в Алиталия", се казва в комюникето. Двете компании "ще финализират в идните дни договорната документация", допълват те, като отбелязват, че операцията трябва да получи зелена светлина и от органите за защита на конкуренцията.

Те не разкриват никакви подробности относно същността на споразумението. Преговорите между двете компании започнаха в края на миналата година и в последно време бяха блокирани заради големия дълг на Алиталия и големите съкращения на работни места, с които тя трябваше да се съгласи.

Цената на сделката не се разкрива. На 11 юни италианският министър на транспорта Маурицио Лупи говори за първоначална инвестиция на Етихад в размер на 560 милиона евро, към които до 4 години ще се добавят 690 милиона евро за развиване и обновяване на флота. Проектът на Етихад обаче предизвиква сериозно безпокойство в Северна Италия заради последствията за миланското летище Малпенза.