Lufthansa е на крачка от подписването на сделка за купуването на част от закъсалата Air Berlin, съобщава BBC. Вторите по големина авиолинии в Германия подадоха заявление за фалит през август след като най-големият им акционер - Etihad, обявиха, че прекратяват финансовата си подкрепа.

Все пак Air Berlin продължи да изпълнява полетите си след отпуснат заем от 150 милиона евро от страна на правителството в Берлин. И преди ръководството на фирмата е преговаряло с възможни купувачи на част от бизнеса й.

Air Berlin подаде документи за фалит

Вторият най-голям авиопревозвач в Германия подаде документи за фалит

След като Etihad Airways оттегли подкрепата си

Според последната информация разговорите с Lufthansa, както и с другия кандидат - EasyJet, ще продължат до петък.

"Ще видим дали ще има постижение в общата история на Lufthansa и Air Berlin", коментира главният изпълнителен директор на първата Карстен Шпор пред Rheinische Post.

Очакванията са, че най-голямата авиокомпания в Германия ще купи подразделенията Niki, LG Walter и някои допълнителни самолети за краткосрочни разстояния на Air Berlin.

По думите на Шпор евентуалната сделка може да получи разрешение от Европейския съюз до края на годината.

Той допълва, че компанията му ще вземе 81 самолета и ще наеме 3000 души от Air Berlin, като инвестицията ще бъде около 1,5 милиарда евро или около 1,8 милиарда долара.

Air Berlin трупа сериозни дългове през последните няколко десетилетия, като за миналата година отчете сериозна загуба от 782 милиона евро през миналата година.

Lufthansa предлага €200 милиона за фалиралата Air Berlin

Lufthansa предлага €200 милиона за фалиралата Air Berlin

И да поема до 100 милиона евро текущи разходи