Петролната рафинерия "Нефтохим Бургас" още през месец март има готовност да стартира работата с неруски петрол. Това е станало ясно при среща вчера на министър-председателят Гълъб Донев с представители на ръководството на "Лукойл", съобщиха от правителствната информационна служба. В разговора в Министерски съвет са участвали също вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Обсъден е бил и процесът по технологична подготовка на рафинерията за диверсификация на доставките на суров петрол, като от страна на "Лукойл" е заявено намерение още през месец март да стартира работата с неруски петрол.

В тази връзка министър-председателят Гълъб Донев е акцентирал върху значението на изграждането на петролопровода Александруполис - Бургас, което за България ще бъде допълнителна гаранция за сигурност и възможност страната ни да осигури алтернативни източници на петрол, с които рафинерията да работи.

В хода на срещата са дадени гаранции от страна на "Лукойл", за обезпечаване на вътрешното потребление на горива в България. От компанията са поели ангажимент да продължи плащането на авансовия данък върху свръхпечалбата, чрез който се реализират социални разходи у нас.

68 млн. лева глоба за "Лукойл" от КЗК

68 млн. лева глоба за "Лукойл" от КЗК

Санкцията е за ценова преса спрямо конкурентите