Малдивите увеличиха прогнозата си за посещенията на туристи през 2021 г. с 5 на сто - от 1 на 1,5 милиона, съобщава портала Travel Daily Media.

"Малдивите доста активно въведоха програма за ваксинация и това ще помогне за възстановяване на туристическия сектор. Прогнозата за туристическите пристигания през 2021 г. е увеличена от 1 на 1,5 милиона", пише сайтът, позовавайки се на Министерството на туризма на страната.

Сега на Малдивите, в съответствие със здравните протоколи, са отворени отново 614 туристически обекта с 43 хиляди места.

Туристическият сектор е един от основните източници на доход за островната държава. Той е и най-големият източник на валутни приходи в страната и допринася най-много за Брутния вътрешен продукт на страната.

Малдивите отвориха отново границите си за чуждестранни туристи на 15 юли 2020 година. Понастоящем всички пристигащи трябва да представят отрицателни тестове за COVID-19, получени в рамките на 96 часа след заминаването. За тези, които идват от Великобритания, има 10-дневна карантина във връзка с откриването на нов щам на коронавирус в страната.

Към 17 февруари Малдивите са регистрирали над 17 хиляди случая на COVID-19 и 56 смъртни случая от инфекцията.

Руските туристи са на първо място по брой на Малдивите през януари 2021 г. - над 20 хиляди гости, съобщава tourism.interfax.ru.