Microsoft изглежда има планове да намали тежестта на продуктите на Windows за своя бизнес и да заложи повече на облачните услуги. Главният изпълнителен директор на гиганта Сатя Надела намекна за това, като обяви, че ръководителят на Windows Тери Майерсън си тръгва от компанията.

"Microsoft беше моята работа, моят екип и моят стимул за 21 години. Днес е емоционален ден за мен", коментира Майерсън в профила си в LinkedIn.

Промяната в ръководството на компанията се случва по едно и също време с формирането на два нови инженерни екипа в компанията, които ще работят върху облачни услуги и изкуствен интелект, пише CNN Money.

Според скорошни оценки на Morgan Stanley Microsoft може скоро да достигне 1 трилион долара пазарна капитализация благодарение най-вече на растежа на облачната си услуга Azure.

"Промените допълнително демонстрират, че компанията вече има нов двигател на бизнеса си", коментира софтуерният анализатор Брад Ребак.

"Всъщност с това Microsoft се отдалечава от Windows и поставя по-голяма тежест върху облачните си услуги и изкуствения интелект", обяснява Лаура ДиДио, която е анализатор в ITCI.

По нейните думи това не означава непременно, че компанията ще изостави операционната система, но със сигурност е знак, че ще насочи усилията си в друга посока.