Биотехнологичната компания Monsanto се е признала за виновна пред калифорнийския окръжен съд заради използването на незаконния пестицид Penncap-M върху "експериментална реколта" на хавайксия остров Мауи, показва съобщение на самата съдебна институция. Извънсъдебното споразумение, което гигантът се е съгласил да плати, възлиза на солидната сума от 10,2 млн. долара.

Повече от половината от тях са заради самата наказателна присъда, издадена на компанията. Останалата част от средствата, възлизащи на 4,2 млн. долара, ще трябва да бъдат изплатени на хавайските власти за справяне с потенциалните екологични последици. Обвиненията срещу производителя ще бъдат свалени, ако той изпълнява поетите си ангажименти за период от две години и имплементира програма за съгласуване на дейностите си с екологичните закони в Хаваи.

Краят на една 117-годишна история: Сбогом, Monsanto

Краят на една 117-годишна история: Сбогом, Monsanto

Германският гигант Bayer иска да се "отърве" от марката, свързвана с много скандали през годините

Penncap-M е забранен още преди шест години в САЩ заради активното си вещество метил паратион, а от Monstanto са признали, че са го използвали, въпреки че са били наясно с регулацията. Според разследващите от компанията са съхранявали и използвали малко над 70 кг. от забраненото вещество, което е изключително опасно и води до смърт при вдишване и до тежки последици за здравето при поглъщане.

От гиганта са допуснали и други нарушения. Разкритията по делото показват, че служителите на Monsanto са били пуснати в полетата само седмица след използването на Penncap-M, въпреки че достъпът до нивите е трябвало да бъде затворен за поне месец след употребата на пестицида.

Споразумението за изплащане на 10,2 млн. долара може обаче да се стори нищожно на Monsanto в сравнение с други искове пред, които те са изправени. В края на миналата седмица срещу гиганта и неговата компания майка Bayer беше заведено дело за 500 млн. долара заради здравните рискове от използването на продуктите им. Канадският ищец по него е бил изложен на въздействието на хербицида Roundup и твърди, че в резултат на това е развил рак на мозъка и на белите дробове.

Акциите на Bayer потънаха заради дело срещу Monsanto

Акциите на Bayer потънаха заради дело срещу Monsanto

Съдът глоби с $289 американската компания, която отскоро е част от германския гигант

През миналия месец на остров Мауи беше заведено колективно дело срещу Monsanto. Компанията е обвинена в разпръскването на различни токсини върху тестови посеви в близост до няколко населени места, които са довели до раждането на деца с увреждания.