Германският гигант Bayer е напът да приключи сделката за 63 милиарда долара за придобиването на американският лидер в производството на семена Monsanto. И това изглежда ще бъде краят на една 117-годишна история.

Всички необходими регулаторни разрешения по споразумението вече са налице, но с тях корпоративния свят ще каже "сбогом" на Monsanto.

"Bayer ще се запази като име на новата обединена компания. Monsanto вече няма да съществува като наименование на дружество. Придобитите продукти ще запазят своите търговски марки и ще станат част от портфолиото на Bayer", посочват от германския лидер, цитирани от CNBC.

До голяма степен тази стъпка от страна на Bayer не е изненадваща, като се има предвид, че на американския бранд от години не се гледа с особено добро око. А причините за това са няколко.

Създадената през 1901 година като химическа компания Monsanto попада в едни от най-големите скандали на XX и XXI век. Производителят е демонизиран в годините около и след Виетнамската война.

Причината е, че именно тя произвежда т.нар. "Агент Ориндж" (от англ. Agent Orange). Той представлява хербицид-дефолиант, разпръскван по време на конфликта над джунглите във Виетнам, Лаос и Камбоджа чрез самолети. Целта е той да предизвика окапване на листата на дърветата там и така да бъдат разкрити базите на виетнамските войски.

По-късно се установява, че той води до поражения и върху човешкия организъм, свързани най-вече с детеродните функции на жените и до предизвикването на мутации.

Също така Monsanto е производител на DDT - опасен пестицид, който към днешна дата е забранен. През последните години пък името на американския гигант беше свързвано с разработването на ГМО продукти.