Цената на акциите на германската компания Bayer AG се сринаха до най-ниското си ниво от почти седем години, след като инвеститорите се отдръпнаха, за да преценят потенциалните щети, което едно съдебно решение от миналата седмица може да причини, пише Bloomberg.

Делото, водено в Калифорния, бе срещу Monsanto Co., които отскоро са част от германския концерн. Съдът реши, че компанията трябва да плати $289 милиона по обвинения, че продуктът ѝ Roundup е причинил рак на бившия училищен домакин Лий Джонсън.

Резултатът от делото се очакваше с нетърпение, а решението може да отключи още много подобни. През юни Bayer приключи сделката за изкупуване на Monsanto Co. срещу $66 милиарда.

Краят на една 117-годишна история: Сбогом, Monsanto

Краят на една 117-годишна история: Сбогом, Monsanto

Германският гигант Bayer иска да се "отърве" от марката, свързвана с много скандали през годините

Съдебното решение бе изненадващо и може да припомни на някои инвеститори скандала с хапчето за намаляване на холестерола Lipobay. Тогава компания плати над $1,1 милиарда, за да приключи делата срещу себе си. "Инвеститорите се притесняват, че това може да стане Lipobay 2.0", смята Маркъс Майер, анализатор в Baader Bank AG.

Цената на акциите на Bayer се срина с 12%, невиждан от септември 2011 г. спад. От началото на годината ценните книжа са поевтинели с 19 процента.

"Решението не променя факта, че над 800 научни изследвания - и заключения на щатската Агенция за защита на околната среда и други регулаторни органи по света - подкрепят твърдението, че глифозата не причинява рак и не е причил рак на г-н Джонсън", заяви вицепрезидентът на Monsanto Скот Пейтридж.

Съдебните заседатели отсъдиха компанията да плати $39 милиона на Джонсън и $250 милиона глоба. Monsanto заяви, че ще обжалва.