Лятото стана още малко по-мрачно за банковите служители в Европа.

HSBC Holdings Plc. изненадващо обяви, че главният ѝ изпълнителен директор ще бъде сменен, но Джон Флинт не е единственият, който си тръгва. Най-голямата банка в Европа ще съкрати още 4 000 позиции, пише Bloomberg.

Темпът на съкращения в индустрията е притеснителен. Само преди две седмици изданието, цитирайки свои източници, съобщи, че UniCredit планира да намали служителите си с до 10 000. Societe Generale SA и Deutsche Bank AG също планират съкращения, като при втората те ще са до 18 000, но не само на Стария континент.

Причините за най-лошия период за заетите в банковата индустрия от кризата насам са много и различни: темпът на автоматизация, продължаващите ниски лихви, Brexit. HSBC даде да се разбере, че геополитическите и търговски напрежения също са я подтикнали към хода.

Ето кои финансови компании на Стария континент съобщиха, че ще съкращават служители от 1 януари насам:

Първоначална информация за съкращенията в HSBC се прокрадна още през април. Barclays Plc съобщи, че е съкратила 3 000 души през второто тримесечие. Стратегическият план на UniCredit, който ще стане ясен през декември, може да включва намаляването на общия брой служители с до 10 процента. Deutsche Bank предвижда до 18 000 съкращения. Societe Generale премахва 1 600 позиции. Испанската Banco Santander SA постигна споразумение със синдикатите за съкращението на 3 223 служители в страната. Bank Pekao съкращава 900 души в Полша. CaixaBank ще се раздели с 2 000 души в Испания.

UniCredit обмисля съкращението на до 10 000 служители

UniCredit обмисля съкращението на до 10 000 служители

Ще бъдат засегнати работни места в Италия и в други страни, но плановете все още не са окончателни