UniCredit SpA обмисля съкращаването на хиляди работни места и намаляването на оперативни разходи, като част от нов стратегически план, който трябва да бъде представен през декември, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Италианската банка планира до 10 000 съкратени работни места, но крайните цифри все още не са окончателни и може да бъдат по-ниски, посочват източниците. Съкращенията ще засегнат персонал както в Италия - където е и най-големият брой служители - така и в останалите страни, в които банката работи.

Към края на първото тримесечие на 2019 година UniCredit има общо 86 232 служители на всички пазари, на които оперира, включително България. За година техният брой е намалял с 4 133, гласи финансовият отчет.

Теодора Петкова застава начело на UniCredit Bulbank

Начело на най-голямата банка в България застава нов главен изпълнителен директор

Левон Хампарцумян заемаше поста 18 години

Банката цели намаляване на оперативните разходи с 10 процента.

Главният изпълнителен директор Жан Пиер Мустие подготвя следващите цели, след като надхвърли заложените такива за намаляване на разходите и подобряването на качеството на активите през предходните три години. Той прекара първата половина от мандата си в чистене на лоши заеми, намаляване на работни места и засилване на баланса.

UniCredit се присъединява към други огромни европейски банки, които намаляват разходи и работни места, опитвайки се да се адаптират към трудната за тях среда на ниски лихви. Deutsche Bank AG планира да съкрати до 18 000 позиции, а Societe Generale - 1 600.

След излизане на новината, акциите на UniCredit се покачиха с 0,3 процента до 11,25 евро

Банката вече предприе стъпки, за да засили финансовата си позиция. По-рано т.г. тя получи около €2,1 милиарда, като продаде дяловете си в Banca Fineco SpA.

UniCredit се опитва да опрости бизнеса си, за да подобри фокуса си и печалбата. Една от възможностите за намаляване на разходи е създаването на холдингова компания в Германия за всичките ѝ чуждестранни операции.

UniCredit разглежда възможности за отделяне на чуждестранните си операции в холдинг

UniCredit разглежда възможности за отделяне на чуждестранните си операции в холдинг

Това е потвърдил председателят на банката Фабрицио Сакомани