Теодора Петкова пое постовете председател на Управителия съвет и главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк", съобщиха от институцията. Както бе обявено преди месеци, Левон Хампарцумян взе решение да се оттегли след края на мандата си и общо 18 години начело.

Петкова, чието назначение подлежи на вписване в Търговския регистър, бе член на УС и главен риск директор на "УниКредит Булбанк", както и председател на Кредитния съвет на банката, на Комитета по провизиране и реструктуриране и член на Кредитния комитет.

Тя започва кариерата си в банката като кредитен анализатор през 2002 г. и става старши мениджър на екипа за корпоративно кредитиране през 2007 г. От 2009 до 2015 г. Теодора е директор на управление "Кредитен риск", а от септември 2015 г. е директор на Международния център в "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране".

Левон Хампарцумян напуска директорския пост в UniCredit Bulbank
Обновена

След 18 години начело: Директорът на най-голямата банка у нас слиза от поста

На негово място ще застане Теодора Петкова

"Радваме се, че новият главен изпълнителен директор е вътрешен за организацията, което показва непрестанния ни ангажимент към развитието на хората и потвърждава вниманието, което отделяме на многообразието и баланса на половете. Теодора има необходимите лидерски умения да продължи успеха на "УниКредит Булбанк" и се радваме да я приветстваме най-топло в новата й роля. От името на цялата група бихме искали да благодарим и на Левон за успешното управление на банката повече от 18 години", коментираха Николо Убертали и Джанфранко Бизани, директори на УниКредит за Централна и Източна Европа.

"За мен беше чест да помогна за изграждането на най-успешната българска банка през последните години. Ще подкрепям Теодора в новата й роля и пожелавам на целия екип всичко най-добро занапред", заяви и самият Хампарцумян. Теодора Петкова и Левон Хампарцумян ще осигурят плавен преход през следващите седмици.

По данни Българската народна банка към края на март т.г. "УниКредит Булбанк" е на първо място по активи у нас. Те възлизат на малко над 20 милиарда лева.

За цялата 2018 година "УниКредит Булбанк" отчита нетна печалба от 430 милиона лева, повишение от 44 процента спрямо предходната година. Депозитите почти достигат 16 млрд. лв., а кредитите - 11,3 млрд. лв. Банката има 175 клона и офиси и 4 138 служители, сочи консолидираният отчет.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. активите на банковата система се увеличиха с 2.3% (2.4 млрд. лв.) и възлязоха на 105.6 млрд. лв. в края на годината. Петте най-големи банки формираха 59.4% от общите активи на банковата система, като спрямо края на септември 2018 г. пазарният им дял нарасна.

Левон Хампарцумян: Може би най-високата ми позиция предстои

Левон Хампарцумян: Може би най-високата ми позиция предстои

Главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" пред money.bg