След 18 години начело на "УниКредит Булбанк", председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор Левон Хампарцумян напуска ръководните постове, съобщиха от пресцентъра на банката. Самият той намекна за промяната още през февруари в интервю за money.bg.

Решението е взето по време на заседание на Надзорния съвет на институцията. Хампарцумян ще остане начело на най-голямата банка по активи в България до края на април 2019 г.

Дългогодишният директор ще бъде сменен от Теодора Петкова. Самият той остава в банката и ще поеме надзорни функции.

Левон Хампарцумян: Може би най-високата ми позиция предстои

Левон Хампарцумян: Може би най-високата ми позиция предстои

Главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" пред money.bg

"Левон Хампарцумян е доказан визионер в българския банков сектор. За мен и за УниКредит е чест, че работим заедно", коментира Карло Вивалди, директор на УниКредит за Централна и Източна Европа. "Той е най-дългогодишният лидер на банка от групата, което показва високата оценка за неговата работа. Под негово ръководство "УниКредит Булбанк" е пазарен лидер вече почти две десетилетия и активен участник в икономическото развитие на България. С наближаването на края на мандата му, "УниКредит Булбанк" е отлично позиционирана да продължи да се развива, да инвестира в своите хора и в нови технологии и да предоставя на клиентите най-съвременното банкиране", допълни той.

"Радвам се, че човекът, който ще поеме позицията главен изпълнителен директор, е избран от настоящия екип на УниКредит. Това показва готовността ни да развиваме колегите и потвърждава нашия ангажимент към равнопоставеността на половете и многообразието. Теодора притежава нужните лидерски качества да продължи успеха на УниКредит Булбанк и я приветстваме топло в новата й роля", казва още Вивалди.

Теодора Петкова е член на УС и главен риск директор на УниКредит Булбанк. Тя е председател на Кредитния съвет на банката, на Комитета по провизиране и реструктуриране и член на Кредитния комитет. Тя започва кариерата си в банката като кредитен анализатор през 2002 г. и става старши мениджър на екипа за корпоративно кредитиране през 2007 г. От 2009 до 2015 г. Теодора е директор на управление "Кредитен риск", а от септември 2015 г. е директор на Международния център в "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране".

Тя е член на Надзорния съвет на УниКредит Кънсюмър Файненсинг и има многогодишен опит като член на Борда на директорите на УниКредит Факторинг. Тя е магистър по финанси от УНСС и има Global Executive MBA от Carlson Business School на University of Minnesota и от Vienna University of Economics and Business.

Теодора Петкова

Теодора Петкова

"За мен е чест да бъда част от общността на УниКредит. Основната ни цел през всичките тези години е била непрекъснато да се подобряваме, да бъдем силен, стабилен, предвидим и отговорен партньор на над един милион граждани, домакинства, малкия бизнес, големите кампании и местните общности. Гордея се с постигнатото от клиентите ни и от колегите ми. УниКредит Булбанк е силна, стабилна и добре подготвена за бъдещ растеж и съм убеден, че Теодора е правилният човек да продължи този път и да води банката напред", коментира Левон Хампарцумян.

Към средата на 2018 година "УниКредит Булбанк" има над един милион клиенти и е на първо място на българския пазар по активи - над 20 милиарда лева, депозити - над 15 милиарда лева и кредити - близо 12 милиарда лева.

УниКредит обслужва 26 милиона клиенти в Западна, Централна и Източна Европа. Групата има силен местен и международен опит, който споделя със своите клиенти чрез водещи банки на 14 основни пазара в Европа: Италия, Германия, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Турция. Чрез международната си мрежа, УниКредит обслужва клиенти в още 18 страни по целия свят.