Глобалните продажби на персонални компютри от всички категории продължават да намаляват. Тази година се очаква на пазара да бъдат доставени 391,1 млн. броя устройства - десктопи, ноутбуци, работни станции и таблети, което е с 3,3% по-малко спрямо 2018 г., сочи прогноза на анализаторската компания IDC.

Въпреки ръста на продажбите в корпоративния сектор, като цяло РС пазарът се свива, отчита докладът, цитиран от Тechnews.bg. В следващите пет години - периода 2019-2023 г. - доставките на персонални компютри ще намаляват средногодишно с 1,2%, за да паднат до 372,6 млн. броя през 2023 година.

На този фон таблетите-трансформъри - с клавиатури, които се свалят и въртят, се очертават като категория в подем. Доставките на подобни устройства ще се увеличават с 4,6% на година и ще окажат силно влияние на корпоративния сегмент, тъй като производителите отделят все го-голямо влияние на продуктите за бизнеса и образованието.

Очаква се нарастващ интерес към устройствата с операционна система Chrome, т.нар. хромбуци, които са ориентирани в голяма степен към сектора на образованието. Тласък в продажбите на хромбуци ще даде появата на нови хибридни модели

Ще продължи обаче рецесията в сегмента на традиционните таблети без клавиатура. IDC очаква средногодишен спад от 4,4% в продажбите на такива устройства. Търсенето им ще става все повече сезонно, а силната конкуренция в сегмента води до това, че производителите свиват присъствието си в този сегмент или го напускат.

Прогнозата сочи, че доставките на традиционни компютри ще падат средно с 0,4% на година в периода 2019-2023 г. Недостигът на процесори, който започна през втората половина на 2018 г., продължава и може да повлияе на продажбите на евтини компютри, отбелязва IDC.

Сегментът на геймърските РС, който показа силен растеж почти през цялата 2018 г., също се натъква на проблеми. Така например, нови машини се продават с остарели графични процесори, отчита анализът.

В корпоративния РС сегмент доставките тази година ще намалеят, макар и с малко. IDC обаче подобрява прогнозата си за продажби на бизнес компютри на фона на прехода на компаниите към операционна система Windows 10, който трябва да завърши през 2019 г.

Ноутбуците и мобилните работни станции, заедно с таблетите-трансформъри, ще заемат 53% от всички доставки на персонални компютри в края на разглеждания период - през 2023 г., сочи още прогнозата на IDC.