Компанията, която предизвика протести заради повишаването на цената на лекарство срещу ХИВ в САЩ с 5000%, съобщи, че ще намали цената му за някои клиенти.

Фармацевтичната компания Turing Pharmaceuticals закупи правата за 62-годишното лекарство Дараприм и увеличи цената за едно хапче от 13,50 долара на 750 долара, припомня BВС.

Фирмата обяви, че ще понижи цената с 50% за болници и ще предложи финансова помощ за физически лица. Каталожната цена обаче ще остане на по-високото ниво.

Хапчето струва около един долар за пациентите в Европа.

В изявление търговският директор на Turing Нанси Рецлав защити хода на компанията, като заяви, че намаляването на каталожната цена не би се превърнало към спестяване за пациентите.

„Ценообразуването на лекарствата е една от най-сложните части от здравната индустрия. Каталожната цена на едно лекарство не е първостепенният фактор при определяне на възможностите и достъпа на пациента”, посочи Рецлав.

Как цената на това лекарство срещу СПИН скочи с 5000 процента?

Как цената на това лекарство срещу СПИН скочи с 5000 процента?

Вижте причината

Някои лекари обаче се опасяват, че задържането на цената на толкова високо равнище би направило невъзможно запасяването на болниците с лекарството за малкото пациенти, които се нуждаят от него.

Според здравни експерти макар Turing да предлага финансова помощ за някои пациенти, може да се наложи да чакат за лечение. Заболелите започват лекарството в болницата, но после трябва да бъдат изписани от нея с лекарството. Докато чакат одобрение за помощ, могат да бъдат хоспитализирани отново, смята д-р Джоел Галант.