Има желаещи да закупят дружеството Danube Riverside, което е собственик на хотел Jugoslavija в Белград, съобщава местното електронно издание eKapija, като цитира сътрудника на надзорника по несъстоятелността.

Публичният търг е насрочен за 22 март, като "една компания несъмнено отговаря на всички изисквания".

Jugoslavija е изключително амбициозен за времето си проект и освен това е образец на следвоенната югославска архитектура. Строителството започва още през 1948 г., но заради икономическата криза, последвала "раздялата" с СССР, работата е стопирана за години.

Емблема на Югославия е на тезгяха: Струва най-малко 27 милиона евро

Емблема на Югославия е на тезгяха: Струва най-малко 27 милиона евро

Хотел Jugoslavija е собственост на фалиралата компания Danube Riverside

Тя е възобновена едва през 1960 г. и Jugoslavija отваря врати през 1969 г. като най-големия и модерен хотел в СФРЮ. Нарежда се в челната петица на Европа като капацитет и външен вид.

Подобно на федеративната република, и за него 80-те и 90-те са период на проблеми и упадък. Част от него е използвана от милициите на Аркан и по време на през май 1999 г. две натовски ракети нанасят големи щети на комплекса.

След ремонт част от Jugoslavija отново приема гости до затварянето и приватизацията си през 2006 г. Появява се чуждестранен инвеститор, който говори за небостъргач с хотелска и жилищна кули, за реновация на старата сграда и превръщането ѝ в 5-звезден обект на Kempinski и за мол на брега на Дунав.

В крайна сметка, единственото, което се случва, е, че след 2013 г. част от старите стаи са освежени и пуснати за 3-звездни "ретро" нощувки и фирми наемат офиси.

След провала на проекта Riverside се стигна до публичната продан, като началната тръжна цена е 27,1 млн. евро. Имотът е оценен двойно по-високо - на 54,2 млн. евро.