Сръбската Агенция за надзор на несъстоятелността обяви за продажба един от най-известните хотели в Белград - Jugoslavija, съобщават медии в западната ни съседка. Това е основният актив на обявената в несъстоятелност компания Danube Riverside.

Началната тръжна цена е размер на 3,18 млрд. динара (27,1 млн. евро), а оценката на имота е двойно по-висока - 6,53 млрд. динара (54,2 млн. евро).

Стандартът в Сърбия е най-нисък сред страните от бивша Югославия

Стандартът в Сърбия е най-нисък сред страните от бивша Югославия

Ако се гледа по цените в магазините, сърбите не са толкова зле, защото в Сърбия храната е само с няколко процента по-скъпа от Македония

Jugoslavija е изключително амбициозен за времето си проект и освен това е образец на следвоенната югославска архитектура. Строителството започва още през 1948 г., но заради икономическата криза, последвала "раздялата" с СССР, работата е стопирана за години.

Тя е възобновена едва през 1960 г. и Jugoslavija отваря врати през 1969 г. като най-големия и модерен хотел в СФРЮ. Нарежда се в челната петица на Европа като капацитет и външен вид.

Снимка 654327

Източник: GettyImages

Подобно на федеративната република, и за него 80-те и 90-те са период на проблеми и упадък. Част от него е използвана от милициите на Аркан и по време на през май 1999 г. две натовски ракети нанасят големи щети на комплекса.

След ремонт част от Jugoslavija отново приема гости до затварянето и приватизацията си през 2006 г. Появява се чуждестранен инвеститор, който говори за небостъргач с хотелска и жилищна кули, за реновация на старата сграда и превръщането ѝ в 5-звезден обект на Kempinski и за мол на брега на Дунав.

Снимка 654325

Източник: GettyImages

В крайна сметка, единственото, което се случва, е, че след 2013 г. част от старите стаи са освежени и пуснати за 3-звездни "ретро" нощувки и фирми наемат офиси.

Снимка 654324

Източник: GettyImages

Проектът Danube Riverside приключва безславно, като в обявлението за публичната продан на хотел Jugoslavija е посочено, че има неуредени въпроси по отношение на собствеността върху терена, както и продължаващ съдебен спор с още една компания.