Южнокорейските конкуренти при производството на смартфони Samsung Electronics Co Ltd и LG Electronics Inc представиха на Световния мобилен конгрес в Барселона най-новите си устройства в опит да съживят продажбите и да ускорят забавения ръст в индустрията, предаде Reuters.

Компаниите се изправят пред поредната трудна година, тъй като намаленият глобален растеж и задържащата се валутна слабост в ключови развиващи се пазари подкопават покупателната способност на потребителите. Напънът на китайските производители на мобилни устройства да се разраснат зад граница на фона на забавения ръст на родния им пазар също може допълнително да подбие маржовете.

В опит да си възвърне пазарен дял Samsung пусна две нови версии на смартфоните си от линията Galaxy S и покани главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зъкърбърг като изненадващ гост в промотирането на потенциала на виртуалната реалност. Появата на шефа на социалната мрежа накара стотици души да се втурнат към сцената, за да запечатат този момент.

Samsung Galaxy S7 идва в България на цена от 930 лева

Ето колко ще струва новият Samsung Galaxy S7 в България

Предварителните продажби започват на 25 февруари

Нови телефони представи и основният съперник на Samsung в родната ѝ Южна Корея –LG, който изгуби пари от бизнеса си с мобилни устройства миналата година, тъй като флагман продуктите му изпитваха трудности.

Компанията представи модулен дизайн на новите си смартфони G5, който позволява на потребителите да заменят или обновяват конкретни функции – като камера и аудио.

Производителят пусна и очила за виртуална реалност и други аксесоари като управление за дронове.

Анализатори и инвеститори приветстваха иновациите на LG, споделяйки, че са достатъчно различни, за да съживят продажбите, но бяха равнодушни към предложенията на Samsung, чиито нови продукти включвали само частични обновления.

Цената на акциите на Samsung падна с 1,3%, докато тези на LG скочиха с 3 на сто.