Lime Asset Management, който с активи в размер на 4 млрд. долара е най-големият хедж фонд в Южна Корея, преустанови на средства от страна на инвеститорите, като е замразил общо 710 млн. долара от портфолиото си в понеделник. Причината за това е, че компанията не е способна да продава активи достатъчно бързо, за да посрещне исканията на инвеститорите за средствата им, предаде Bloomberg.

Освен това фондът е спрял плащанията на допълнителни 210 млн. долара днес, след като е замразил активи на стойност 603 млрд. вона, посочва главният изпълнителен директор на базираната в Сеул фирма Вон Джонг-Джун в обръщение до медиите. "В резултат на скорошния спад на пазарa Kosdaq и понижението на цените на акциите на компаниите, в които сме инвестирали, за нас е трудно да осигурим ликвидността чрез конвертиране на акциите в облигации, както планирахме", пише той.

Собственикът на най-големия хедж фонд в света купува първите си акции на 12 години

Собственикът на най-големия хедж фонд в света купува първите си акции на 12 години

Той е спестявал от работата си като разносвач в голф клубовете

Очаква се това да не е краят на проблемите за Lime Asset Management, който може да спре достъпа до още 412 млн. долара. Според анализаторите това може да доведе до проблеми за сектора като цяло. "Тъй като Lime изпитват затруднения, други хедж фондове в страната, които до момента нямат проблеми с конвертирането на финансовите си инструменти, може да се изправят пред скептицизма на инвеститорите", коментира старшият анализатор в Korea Capital Market Institute Ким Пил-куй. "Може би пазарът трябва да стане по-прозрачен, но това няма да е лесно."

Спирането на плащанията от страна на Lime не е безпрецедентен феномен. Преди четири години същото се случи и с Third Avenue, което доведе до краха на компанията за управление на активи. По-късно трите най-големи имотни фонда във Великобритания изведнъж замразиха активи на стойност 12 млрд. долара след вота за напускане на Европейския съюз. Две години по-късно същото направи и швейцарският фонд GAM, който беше последван от Neil Woodford.

$27.6 милиарда активи: Как един от най-големите хедж фондове върви нагоре?

$27.6 милиарда активи: Как един от най-големите хедж фондове върви нагоре?

Компанията залага на сливания и придобивания

Наскоро плащанията към инвеститорите бяха преустановени и от Arrowgrass Capital Partners, след като понижи оценката на дела си в най-стария лунапарк във Великобритания.

Някои анализатори и експерти, включително гуверньорът на Bank of England Марк Карни вече критикуваха инвестиционните фондове, които обещават на клиентите си да изтеглят парите си ежедневно. Всъщност дори Карни посочи, че този модел на фондове са "изградени върху измама".