Най-големият производител на цимент в света френската компания Lafarge се призна пред американския съд за виновна в подкрепа на Ислямска държава и други терористични групи. Компанията се съгласи да плати глоба в размер на 777,8 милиона долара за престъпленията, които е извършила.

Припомняме, че на 7 април 2014 г. двата гиганта Lafarge и Holcim Ltd. обявиха проект за сливане за създаване на LafargeHolcim. В България Holcim Ltd. присъства чрез дъщерните си дружества за производството на цимент, инертни материали и бетон, сред които е "Холсим България" АД. В дружествата на Holcim Ltd. в България работят над 400 души.

Обвинението

През юни 2016 г. Le Monde съобщи, че Lafarge е платила "данъци" на посредниците на Ислямска държава през 2013 г. до 2014 г., за да продължи да използва фабриката си в Джелабия, Североизточна Сирия. Според американските прокурори сирийското дъщерно дружество на Lafarge е платило на Ислямска държава и друга терористична група еквивалента на 5,92 милиона долара за защита на персонала в завода, докато гражданската война в страната ескалираше. Компанията отвори завода си в Джалабия близо до турската граница през 2010 г. след инвестиция от 680 милиона долара. 

Lafarge в крайна сметка "евакуира" завода си през септември 2014 г., когато Ислямска държава пое контрола над града и фабриката. Но преди приключването на дейността местната компания реализира продажби за 70,3 милиона долара.

Базираната в Швейцария строителна компания Holcim придобива Teko Mining Сърбия

Базираната в Швейцария строителна компания Holcim придобива Teko Mining Сърбия

Стойността на сделката все още не е ясна

Заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако заяви, цитирана от CNN, че действията на Lafarge "отразяват корпоративната престъпност, която е достигнала ново дъно и много тъмно място".

В изявление новият собственик на Lafarge Holcim каза, че нито едно от действията на френската компания не включва Holcim, "който никога не е оперирал в Сирия".

Бившият главен изпълнителен директор, Ерик Олсен, подаде оставка през април 2017 г. поради "силното напрежение", породено от новините. Въпреки това, разследване, проведено от Baker McKenzie, заключи, че Олсен не е отговорен за плащанията.

"Холсим България" придобива бетонов възел в столичния квартал "Дружба"

"Холсим България" придобива бетонов възел в столичния квартал "Дружба"

Един от най-големите производители на цимент и бетон в България планира да придобие изцяло "Транспорт строй" АД

В интервю за френските вестници LeFigaro Беат Хес, председател на управителния съвет на Holcim Group, заяви: "Бяха допуснати неприемливи грешки, за които Групата съжалява и осъжда. Много по-лесно е да се каже това със задна дата, но Групата със сигурност се изтегля от Сирия твърде късно".

Бреон Пийс, прокурор на САЩ за Източния окръг на Ню Йорк, където беше заведено делото, заяви, че поведението "от страна на западната корпорация е ужасяващо и няма прецедент или оправдание".

Holcim придобива румънския си конкурент General Beton

Holcim придобива румънски конкурент

Румънската компания има осем завода за готов бетон, в които работат 160 души

"Обвиняемите платиха милиони долари [на Ислямска държава], терористична група, която иначе оперираше с оскъден бюджет, милиони долари, които [Ислямска държава] можеше да използва, за да набира членове, да води война срещу правителства и да извършва брутални терористични атаки по целия свят, включително срещу граждани на САЩ", каза той.

Lafarge също е изправена пред обвинения в съучастие в престъпления срещу човечеството във Франция заради дейността си в Сирия, но компанията отрича твърденията.