Най-необичайните искания за застраховки и нестандартни застрахователни случаи през 2021 г. в Русия бяха свързани с животни, странни предмети, автомобилни инциденти, както и поведението на самите хора, включително в работна среда, съобщиха за РИА Новости експерти от руски застрахователни компании.

Ето какви са най-странните и нестандартни застраховки, разказани от представители на самите застрахователни компании.

Докато автомобилът бил паркиран на охраняем паркинг, мишки изгризали изолацията на електрическото му окабеляване. Собственикът на автомобила в уведомлението за щетата към застрахователното дружество, на въпрос "какви действия е предприел за намаляване на щетите", е написал "убийство на мишката".

Друг застрахователен случай касае "котки-пожарникари". Застрахователната щета е причинена от осем котки, които си играели с противопожарен кран и така неволно го отворили, сериозно наводнявайки апартамента. А друг клиент на същия застраховател си купил застраховка за кърлежи, мислейки, че те могат да "нападнат" кучето му.

От друга застрахователна компания разказват, че при тях нестандартните исканията са за застраховка на зубри. "Освен това, тази година търсенето на застраховки на дребни преживни животни нарасна. В допълнение към редки породи овце, фермерите искат да застраховат както популярните зааненски кози, така и алпийски, бурски, калахарски, тогенбургски кози", споделят експертите.

Автомобилни казуси

Застрахователи разказват за случай, при който в района на Новгород шофьор на Toyota Land Cruiser 200 се блъснал в лос - щетите по колата са оценени на 3,6 милиона рубли (около 48 хил. долара).

А в района на Москва, шофьор на BMW 320 се опитва да завие, за да не прегази куче, което пресича пътя. В резултат на маневрата колата се блъска в дърво, а застрахователната компания изплаща щета за 1,4 милиона рубли (близо 19 хил. долара).

Застрахователни експертите разказват и за други случаи, при които щетите по автомобилите са малки, но затова пък случаите са твърде любопитни. Например, в района на Воронеж крава пасе трева около паркиран наблизо Volkswagen Passat и мушва колата с рогата си. Застрахователна щета нанася и голяма котка, която пада върху Renault Sandero в Новоросийск.

При друг случай трактор Scania е ударен от мълния на пътя в Томска област и плащането от застрахователя е за 680 хиляди рубли (около 9000 долара). В Москва пък крадци се добрали до Mercedes-Benz CLA - но не заради автомобила - те счупили прозорец и откраднали лаптоп от скъпия автомобил.

Нещастна любов и други странни застрахователни обекти

Обикновено клиентите застраховат автомобили, къщи, вили, обзавеждане, техника. Но има и необичайни заявки. От едно застрахователно дружество съобщават, че са направили евтина застраховка срещу "нещастна любов".

А в навечерието на новогодишните празници са застраховали срещу злополука над 100 (изпълняващи ролята на) Дядо Мраз (Коледа) от цялата страна.

"Най-необичайните обекти, които застраховахме през 2021 г., бяха къщички в развъдник за кучета", казват от друго застрахователно дружество.

Друго необичайно искане към компанията, е за застраховка на фото снимки срещу щети от отпечатъци от пръсти при пипане при разглеждане на снимките.

Най-големите застрахователи у нас: Кои са лидерите при "Гражданска отговорност" и "Каско"?

Най-големите застрахователи у нас: Кои са лидерите при "Гражданска отговорност" и "Каско"?

Една от българските компании продава повече полици навън, отколкото у нас