Eurasian Resources Group S.a.r.l. планира да използва проект за 2,2 млрд. долара в Демократична република Конго, за да се превърне в най-големия производител на кобалт в света и да отговори на увеличаващото се търсене на батерии от компании като Tesla Motors Inc.

ERG, която по-рано този месец се съгласи на 700 млн. китайско финансиране за проекта, вече е започнала строителство и се надява да го приключи в рамките на 20 месеца, според главния изпълнителен директор Бенедикт Соботка. Неговата визия е компанията да стане най-големият производител на кобалт, когато бъде достигнат пълен капацитет, пише Bloomberg.

Самата държава Демократична република Конго и в момента е най-големият произвозител на тази суровина.

Цените на кобалта би трябвало да се вдигнат „значително" през следващите 2 години, тъй като търсенето на метала, използван в акумулаторните батерии, нараства, смята Соботка.

Пазарът на батерии се разширява, тъй като все повече потребители обръщат поглед към електомобилите и хибридните коли и търсят начини да съхраняват възобновяема енергия за захранване на уреди, когато има малко вятър или слънце. Daimler AG и Tesla вече обявиха плановете си да продават на домакинства и фирми батерии, които съхраняват енергия.

Регистрираната в Люксембург, ERG държи Eurasian Natural Resources Corp., която беше свалена от борсата в Лондон през 2013 г. заради измамно проучване. Тя контролира активи в Казахстан, Европа, Африка и Бразилия, а 40% от нея са собственост на казахстанското правителство.

Кобалтът, който ще бъде добиван от проекта Congo Roan Tailings Reclamation, ще бъде доставян в Китай, за да предоставя материал за производство на батерии от фирми като Panasonic Corp., преди да отиде до компании като Tesla.

Според ERG съоръжението първоначално ще има способността да произвежда 14 000 метрични тона кобалт на година, стигайки до 21 000 метрични тона годишно. Проектът Roan Tailings ще може да произвежда и 70 000 тона мед на година, потенциално разширявайки възможностите си до 105 000 тона.

В Казахстан компанията планира да построи алуминиев комбинат, съоръжение за желязна руда и два захранващи блока. ERG търси китайско финансиране и за тези разработки. Като прибавим споразумението за проекта в Конго, компанията си поставя за цел да събере поне 2,5 млрд. долара от Китай.

Основните кредитори включват Development Bank of Kazakhstan и руските VTB Bank и OAO Sberbank. Европейските банки не са склонни да дават заеми заради продължаващото разследване за измама над активите на компанията в Африка.

Неотдавна производителят рефинансира дълга си и продаде активи за повече от 1 млрд. долара. Компанията още е отворена за продажба на малки активи в Африка.