Конгломерат, управляван от най-богатия човек в Азия, стартира услуга, която има за цел да се конкурира с Amazon на индийския пазар. Realiance Industries, собственост на Мукеш Амбани, кани потребителите да се присъединят към нейната услуга за доставка на хранителни стоки. Целта ѝ е да използва своята голяма клиентска база като трамплин за бизнеса. Новото начинание свързано с електронната търговия може да се превърне в основен конкурент за съществуващите онлайн търговци на дребно в Индия, пише BBC.

Две дъщерни дружества на бизнес империята на Амбани Reliance Retail и Reliance Jio, заявиха, че вече предоставят услугата наречена JioMart на ограничен кръг потребители. Тя предлага "безплатна и експресна доставка" за списък с хранителни стоки, който в момента наброява около 50 000 артикула. За разлика от конкурентите си, JioMart ще свързва местните магазини с клиентите чрез приложение, вместо да осигурява сама стоките.

Reliance Industries вече е шестата най-скъпа петролна компания

Компания на милиардер №1 в Азия стана шестата по големина на петролния пазар

След рекордно поскъпване на акциите на компанията

Онлайн пазарът на хранителни стоки в Индия е в начален стадий - в момента се оценява на около 870 млн. долара годишно, като едва 0,15% от населението използва подобни услуги. Анализаторите обаче прогнозират, че годишните продажби в сектора ще скочат до около 14,5 млрд. долара до 2023 г.

На пазара на електронната търговия в Индия в момента доминират Amazon и Flipkart, която е собственост на Walmart. И двете обаче претърпяват неуспех през миналата година заради новите закони на индийското правителство, които ограничават чуждестранните онлайн търговци на дребно за продажбата на стоки чрез техните дъщерни дружества. Това, от друга страна, се явява предимство за компаниите от Индия и е предпоставка за успех на конгломерата на Амбани.

Той притежава състояния от над 60 милиарда долара. Основната дейност на организацията му е рафинирането на петрол, но също така има големи инвестиции в други сектори, включително на търговията на дребно и телекомуникациите. Reliance Jio е вторият по големина телекомуникационен оператор в Индия, с повече от 360 милиона клиенти. А Reliance Retail притежава магазини за хранителни стоки в Индия, управлява търговски обекти със световно известни марки, включително Hugo Boss и Burberry, като през 2019 г. купува най-старата компания за играчки в света Hamleys.

Най-заможният човек в Индия е станал по-богат с $4 милиарда през 2019-а

Най-заможният човек в Индия е станал по-богат с $4 милиарда през 2019-а

Над половната от топ 100 на милионерите в страната са загубили пари през тази година