Растежът на индийската икономика се забави през тази година, а това даде отражение върху богатството на милионерите в страната. Класацията на Forbes за топ 100 на най-заможните хора в страната показва, че над половината от тях са изгубили пари от началото на 2019 година.

"След като правителството на Нерендра Моди спечели втори мандат през май икономическият растеж се забави до 5% или до 6-годишно дъно", посочва Наазнеен за Forbes. По неговите думи най-сериозен удар са понесли автомобилният сектор и търговията с потребителски стоки.

В същото време от началото на годината 14 от най-богатите индийци са загубили поне 1 милиард долара, а 9 души, присъствали в класацията за 2018 година, вече не са в нея.

Това обаче не се отнася за най-заможният човек в Индия - Мукеш Амбани. Ръководителят на конгломерата Reliance Industries е забогатял с 4,1 милиарда долара за разглеждания период. Така нетното богатство на 62-годишният достига 52,7 милиарда долара.

Това го поставя сред 15-те най-богати хора в света. За 12-та поредна година той е и най-заможният човек в Индия. Втори след него през 2019 година е Гаутам Адани с активи, изчислявани на 15,7 милиарда долара.

Само за последната година Адани се изкачва с 8 позиции нагоре до вторият най-богат човек в Индия. Този успех идва след като ръководената от него корпорация получи разрешение за разработване на мина за въглища в Австралия.