Хърватия, държавата от Европейския съюз, която е най-зависима от туризма, се надява да отвори марините, някои къмпинги и хотели в по-отдалечените региони, за да успее да генерира поне някакви приходи от летния сезон, пише Bloomberg.

"Възставяването може да започне от тези три области, които ще предложат изолация и поверителност", посочи министърът на туризма Гари Капели. "Търсим и начин да позволим на чужденците, които имат имоти или яхти в Хърватия, да дойдат".

Адриатическата държава от 4,2 млн. души разчита на приходите от туризма за около 20 процента от своя брутен вътрешен продукт - най-много в Европа. В България този дял е 14 процента. Приходите от туризъм в Хърватия чупи рекорди през последните години и през 2019 г. достига общо €10 млрд.

През 2020 г. обаче се очаква свиване на приходите с около 75 процент, казва министърът.

През март Хърватия затвори границите си и забрани на чужденците да пътуват до държавата. Почти всички бизнеси са затворени, а местните не могат да пътуват извън градовете, в които живеят.Засега в страната има 33 случая на починали след заразяване с коронавирус, а броят им на глава от населението е сред най-ниските в Европа. Правителството заяви, че някои мерки могат да бъдат облекчени, ако броят на новозаразените продължава да намалява.

Всяко разхлабване на правилата може да отпуши приток на туристи от съседна Словения, чийто граждани са с най-голям дял на чужденците с имот в Хърватия. Всяка година над милион словенци пристигат на плажовете и около 100 хил. притежават някакъв имот в страната.

Гърция чака 70% спад

В Гърция, която също разчита на туризма си, държавата се подготвя за спад на германските, френски, италиански, британски и американски туристи от между 60 и 70 процента. И според изследване на INSETE приходите, макар и значително по-малки, няма да се появят пред септември.

Гърция е пред нов колапс, след като епидемията погуби туризма

Гърция е пред нов колапс, след като епидемията погуби туризма

Индустрията отговаря за една пета от икономиката и една четвърт от работните места

През 2019 г. приходите на южната ни съседка от туризъм възлязоха на €18,18 млрд. Ако 2020 г. бе същата като миналата, през второто тримесечие туристите трябваше да похарчат €4,7 млрд. - приходи, които сега са загубени. МВФ прогнозира, че икономиката на Гърция ще се свие с 10 процента през 2020 г.

Междувременно Конфедерацията на гръцкия туризъм подготви план от 10 стъпки за възстановяване на сектора, сред които промоционални кампании чрез местното туристическо министерство, намаляване на ДДС, програми за субсидиране на заетостта до края на годината, премахване на туристическия данък, инструменти за ликвидност, мораториум върху кредитите и други.

Месеци ще са нужни, за да се възстанови туристическият сектор в България

Месеци ще са нужни, за да се възстанови туристическият сектор в България

Даниела Стоева, председател на АБТТА, пред Money.bg