Криптоактивите всъщност не стават за незаконни дейности, защото се проследяват по-лесно, отколкото фиатните пари. Това написаха от криптобанката Nexo в първия си официален коментар след мащабната акция срещу офисите им в България във връзка с разследване на пране на пари.

"През годините сме отказвали много възможности за бизнес, защото Nexo никога не прави компромиси по отношение на нашите политики, които изискват от нас да познаваме клиентите си и да се противопоставяме на прането на пари. (...) От Ден 1 сме направили повече от необходимото, за да имплементираме авангардни решения, с които да гарантираме покриването на най-високите регулаторни стандарти", отбелязаха от компанията в серия от публикации в Twitter.

В тях се отбелязва, че над 30 специалисти в Nexo следят информацията за клиентите в медии, санкционни списъци и други източници.

Криптобанката Nexo, за която работят близо 600 българи, е разследвана за пране на пари
Обновена

Акция срещу българската криптобанката Nexo, за която работят 600 специалисти у нас

В края на 2022 година компанията напусна американския пазар

"За съжаление, със скорошното преследване на крипто, някои регулатори вече действат на принципа "Първо ритай, после питай". В корумпираните държави това е на ръба на рекета, но и то ще отмине", пишат от Nexo. После обаче допълват, че "винаги работят с релевантните власти и регулатори" и се надяват да имат "вълнуващи новини" в близките седмици.