Прокурори, следователи, агенти на ДАНС и полицаи влязоха в офисите на създадената в България криптобанка Nexo. Акцията е в рамките на разследване за пране на пари, незаконна банкова дейност, данъчни престъпления и компютърни измами и се провежда и с помощта на чуждестранни партньорски служби.

Екипът ни търси за коментар представители на Nexo, но към настоящия момент не успява да се свърже с тях.

Прокуратурата претърсва офиси на Nexo

Източник: БГНЕС

Прокуратурата претърсва офиси на Nexo

Подозренията

Прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС, съвместно с чуждестранни служби са започнали претърсвания на българските офиси на компанията, предлагаща услуги с криптовалути в целия свят.

По предварителна информация оперативната дейност на Nexo е била осъществявана от българската столица.

Снимка 602092

Източник: БГНЕС

По думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева над 300 са ангажирани в "неутрализирането на незаконната престъпна дейност" на Nexo. Тя обясни, че криптобанката е извършвала дейността си чрез множество "кухи" фирми и през платформата ѝ са преминали 3,6 млн. транзакции за 94 млрд. долара, като в някои случаи става дума за "изключително рискови играчи на борсата".

Установено е и че сред клиентите на Nexo има такъв, който е бил официално обявен като лице, финансиращо терористична дейност.

Към момента продължават разпитите, като предстоят арести и повдигане на обвинения.

В края на миналата година криптобанката напусна американския пазар

Припомняме, че криптобанката с български корени Nexo обяви в края на 2022 година, че през следващите месеци ще спре да предоставя своите продукти и услуги на територията на един от основните си пазари - САЩ. Достъпът до депозитния продукт на компанията беше спрян в 8 щата.

Българската криптобанка Nexo закупи бизнес сграда, собственост на предсатвител на KFC у нас

Българската криптобанка Nexo закупи бизнес сграда, собственост на предсатвител на KFC у нас

Новата сграда ще побере екип от над 650 души

Както Money.bg писа, до това развитие се стигна, след като през септември регулаторите в тези щати започнаха разследвания за нарушения на законите за ценните книжа.

От блог пост на Nexo  се разбра, че компанията е преговаряла с властите на щатско и федерално ниво, но в крайна сметка е стигнала "до задънена улица", въпреки опитите "проактивно да модифицира бизнеса си".

"Това, че се оттегляме от американския пазар не ни притеснява изобщо", подчертаха пред Money.bg през декември от българския офис на Nexo.

Кои са Nexo, за които работят 600 специалисти?

В началото на декември миналата година от екипа на Nexo потвърдиха пред Money.bg, че са закупили голяма бизнес сграда, в която искат да съберат на едно място български топ специалисти, наброяващи над 650 души.

Постройката, която вече е в завършен вид, е била закупена на 11 ноември, докато още е била в строеж. Цената на сделката все още е фирмена тайна, заяви тогава мениджър от Nexo.

Nexo напуска американския пазар

Българска криптобанка се изтегля от САЩ след сблъсък с регулаторите

Преговорите с властите стигнали до "задънена улица"

Офис сградата, която се намира в столичния квартал "Лозенец" - в Борисовата градина, е закупена от семейството на представителя на KFC за България Заки Маджид.

Само през 2022 година екипът на Nexo в България се разшири над три пъти, като плановете на компанията бяха той да продължи да расте и през 2023-а.