Криптобанката с български корени Nexo обяви, че през следващите месеци ще спре да предоставя своите продукти и услуги на територията на един от основните си пазари - САЩ, съобщава Coindesk. Достъпът до депозитния продукт на компанията вече е спрян в 8 щата.

До това развитие се стигна, след като през септември регулаторите в тези щати започнаха разследвания за нарушения на законите за ценните книжа.

От блог пост на Nexo се разбира, че компанията е преговаряла с властите на щатско и федерално ниво, но в крайна сметка е стигнала "до задънена улица", въпреки опитите "проактивно да модифицира бизнеса си".

Nexo пуска крипто кредитна карта в партньорство с Mastercard

Първата крипто кредитна карта на Mastercard ще се издава от българска компания

Картата ще бъде приемана от 92 милиона търговци в глобален мащаб

Като причина за крайния резултат се посочват неназовани скорошни събития - вероятно крахът на криптоборсата FTX, които са създали "невъзможна среда" за продължаване на работата на компанията на американска земя.

Към момента не е ясно кога Nexo окончателно ще напусне САЩ. Конкурентите му като BlockFi, Celsius Network и Voyager Digital са в още по-сложна ситуация, като много от тях в момента са на ръба на фалита или отвъд него.