Германският стартъп Next.e.GO Mobile SE, който планира да изгради завод за електромобили край българския град Ловеч, може да излезе на борсата в рамките на първото полугодие на 2022 г., съобщава в-к Handelsblatt, цитирайки собствени източници.

Производителят се надява на оценка от около €1,5 млрд., а набраните средства ще бъдат използвани за разширение на дейността. Компанията обмисля дали да направи традиционно първично публично предлагане, или да се превърне в публична чрез сделка със spac компания. Във втория случай специално създадена за целта компания, която вече е листната, ще купи Next.e.GO.

Намерението бе потвърдено от Али Вествей, председател на борда на директорите. "Както при другите играчи в EV сектора, идва момент млада компания като нашата да се трансформира от частна в публична компания, за да ускори растежа. Това време не е далеч за e.GO".

По темата се заговори още миналото лято, а целта бе за оценка от около €2 млрд.

Планира се българският завод, в който ще бъдат инвестирани €143 млн., да започне работа през първото тримесечие на 2024 г. Базата в Ловеч ще бъде "близнак" на основния завод на компанията германския град Аахен.

Целта е заводът да има капацитет за производството на над 30 000 електромобила на година, като в него ще бъдат наети 1 000 души. Там ще се прави моделът Mobile, който ще струва €20 000.