Производителите на телекомуникационно оборудване Nokia и Ericsson са поредните западни компании, които окончателно напуснат Русия. И когато това се случи в края на вече отиващата си година, мобилните мрежи на Руската федерация буквално могат да бъдат осакатени в дългосрочен план, пише Reuters. Липсата на адекватна поддръжка и надграждане със сигурност ще влоши комуникацията за обикновените хора, коментират експерти.

Ericsson и Nokia, които заедно представляват голям дял от пазара на телекомуникационно оборудване и близо 50% от базовите станции в Русия, произвеждат всичко - от телекомуникационните антени до хардуера, който свързва оптични влакна, пренасящи цифрови сигнали. Те също така предоставят ключов софтуер, който позволява на различни части на мрежата да функционират заедно.

Висши ръководители в телекомуникациите и други източници от индустрията твърдят, че руските потребители на мобилни телефони вероятно ще започнат да усещат, че скоростта на качване и сваляне е по-бавна, ще има повече прекъснати повиквания, невъзможност да се свържат и по-дълги прекъсвания заради аварии, тъй като руските телекоми ще загубят способността да надграждат или коригират софтуера и ще имат проблеми с набавянето на резервни части.

В Русия масово закриват кафенета и ресторанти

В Русия масово закриват кафенета и ресторанти

Особено потърпевши са по-малките заведения

"Нашето напускане ще бъде пълно. Няма да доставяме нищо на Русия", заяви от своя страна изпълнителен директор на Nokia Пека Лундмарк.

До момента руската икономика все още някак успява да издържи на санкциите и контрола върху износа, въведен от правителствата, след като страната нахлу с армията си в суверенна Украйна. Предстоящото оттегляне на Nokia и Ericsson обаче може да има по-дълбоко въздействие върху руското ежедневие, като направи нещо изключително просто - телефонното обаждане, изключитлено трудно за осъществяване.

Може би затова редица правителствени програми за популяризиране на руско оборудване донякъде помогнаха на телекомуникационните оператори да станат по-малко зависими от Nokia и Ericsson през последните няколко години, а руските производители увеличиха пазарния си дял тази година до 25.2% от 11.6% през 2021 година.

Прекъсването на връзките с чуждестранни фирми обаче най-вероятно ще върне руските комуникации поне с едно поколение назад, докато останалият свят върви напред с внедряването на 5G технологиите.

 Holcim продава бизнеса си в Русия

Най-големият производител на цимент в света, с поделение и у нас, продава бизнеса си в Русия

Бизнесът ще продължи да работи в Русия под нова марка