От септември 2022 г. в Русия заведенията за обществено хранене започнаха масово да затварят — броят на затворените кафенета и ресторанти през есента се увеличи на годишна база с 27,5%, докато броят на новооткритите заведения намаля с 3,8% на годишна база. Това съобщава "Комерсант", позовавайки се на проучване, извършено от фирмата за услуги R-Keeper.

През четвъртото тримесечие броят на работещите обекти за обществено хранене е намалял с 10,4%. Анализаторите отбелязват, че през есента най-често затварят кафенета, пицарии, суши барове и пекарни, а темпът на отваряне е намалял най-много при заведенията за улична храна, барове и питейни заведения.

Освен това, в сегмента на заведенията за бързо хранене, броят на новоотворилите заведения, надвишава броя на затварянията.

Търговският директор на R4S Group Ирина Буренко коментира, че от сделките за наем за помещения в сферата на обществено хранене, през първото тримесечие сегментите "улична храна" и кафенета представлява 35%, а през четвъртото - едва 9%.

Експерти обясняват причините за развиващата се криза на посочения пазар по различни начини. Някои отдават спада на факта, че потребителите са започнали да преразпределят разходите си и да спестяват повече на фона на общата несигурност.

А спадът в приходите като цяло при заведенията за обществено хранене се отразява най-зле на по-малките заведения, особено на тези, намиращи се извън централните части на населените места. Допълнителни проблеми създават и високите наеми за помещенията.

Много от заведенията за обществено хранене в Германия са "на ръба" на оцеляването

Много от заведенията за обществено хранене в Германия са "на ръба" на оцеляването

Какви са причините и има ли начин за справяне с трудната ситуация