Holcim, най-големият производител на цимент в света, подписа споразумение за прехвърляне на руските си активи на местните мениджъри. Компанията съобщи това в телеграм канала, пише РБК.

Бизнесът ще продължи да работи в Русия под нова марка.

"Споразумението, постигнато между централата на компанията и руския ръководен екип, ще бъде изпълнено в съответствие с всички изисквания на руското законодателство", се казва в съобщението на Holcim.

От компанията подчертават, че тази стъпка завършва процедурата за излизане на Holcim от руския пазар. "Детайлите по споразумението няма да коментираме, преди то да премине всички етапи на одобрение, включително от правителствената комисия за наблюдение на чуждестранните инвестиции в Руската федерация", казват за РБК от руския офис на Holcim.

Holcim е подразделение за строителни материали и инертни материали на Holcim Group със седалище в Швейцария. В България Holcim е собственик на завода за цимент в с. Бели Извор, обл. Враца.

В края на март Holcim обяви началото на процеса на напускане на руския пазар след спирането на всички инвестиции в руски проекти, както и търсенето на купувачи на активите. В средата на май ръководителят на компанията Ян Йениш каза, че Holcim има повече от 15 предложения за покупка на руските активи.

Базираната в Швейцария строителна компания Holcim придобива Teko Mining Сърбия

Базираната в Швейцария строителна компания Holcim придобива Teko Mining Сърбия

Стойността на сделката все още не е ясна