В сектора за изкупуването на вземания в България предстои голяма сделка. B2Holding взе решение да се раздели с част от активите си в Югоизточна Европа, сред които и българското дружество "Агенция за събиране на вземания" ЕАД (АСВ).

Холдингът вече подписа договор за продажбата на подразделението си в България на българската SPV компания "Ди Си Ей Мениджмънт" (SPV компания, от англ. special purpose vehicle, е компания със специална цел) за 48.4 млн. евро.

Миналата година компанията получи одобрение от КЗК да придобие - "Агенция за събиране на вземания". Очаква се сделката да бъде финализирана през следващите месеци. 

"Агенция за събиране на вземания" е увеличила активите си двойно през 2018 година

"Агенция за събиране на вземания" е увеличила активите си двойно през 2018 година

Годишната печалба на компанията е 8 милиона лева

"Продажбата на "Агенция за събиране на вземания" е още една важна стъпка в намаляването на нашия географски отпечатък и преразпределянето на капитал в нашите основни пазари, за да стимулираме допълнително скалируемостта в групата. Това е важна част от нашата стратегия. Тъй като повече от 90% от активите в АСВ са необезпечени портфейли, стратегическото съответствие с другите държави, обслужвани от Veraltis Asset Management, е ограничено", коментира при обявяването на сделката, преди около една година Ерик Джонсен, главен изпълнителен директор на B2Holding.

Днес стана ясно, че Димитър Бончев, който осем години беше част от мениджмънта на Агенция за събиране на вземания ЕАД, отново е избран за член на съвета на директорите на дружеството. Той заменя Георгиос Христофору, който ще се фокусира върху други проекти в норвежката B2Holding, собственикът на АСВ в момента. Промяната вече е вписана в Търговския регистър. 

"Щастливи сме, че Димитър Бончев отново е част от нашия борд. Опитът и експертизата му ще са особено полезни за реализирането на целите на АСВ след смяната на собствеността -- увеличаване на пазарния дял и запазване на добрите резултати", коментира Юлия Юргакиева, изпълнителен директор на АСВ.

B2Holding продаде бизнеса си за събиране на вземания у нас за €48.4 милиона

B2Holding продаде бизнеса си за събиране на вземания у нас за €48.4 милиона

Сделката ще бъде финализирана до октомври

Димитър Бончев е сред утвърдените имена в сектора на управление на вземания. Той има над 18 години опит, от които 15 на мениджърски позиции във водещи компании на пазара. От 2013 г. до май 2021 г. е част от ръководството на АСВ и има ключов принос за развитието на компанията като лидер в сектора. През първите три години е оперативен директор и директор "Международни операции" в България и Румъния. След придобиването на АСВ от B2Holding през 2016 г. е последователно директор "Бизнес развитие", зам.-изпълнителен директор, изпълнителен директор и член на борда.

През последната година Димитър Бончев работи ексклузивно по сделката за продажбата на АСВ.

Норвежката B2Holding придоби „Агенция за събиране на вземания“

Норвежци придобиват една от водещите български компании за събирания на вземания

Дружеството има 140 служители у нас

ACB e cъздaдeнa пpeз 2010 г. и e eднa oт вoдeщитe ĸoмпaнии зa изĸyпyвaнe и yпpaвлeниe нa пpocpoчeни взeмaния в Бългapия. Имa 178 cлyжитeли и 1.65 млpд. лeвa пopтфeйл.

От Юни 2016 година Агенция за събиране на вземания ЕАД е част от норвежката компания B2Holding. Групата е сред топ 10 компании в Европа в сектора за управление на вземания. Има развити операции в 22 държави в Централна, Западна, Югоизточна Европа и Скандинавските страни и допълнителен офис в Люксембург. B2Holding е публична компания и се търгува на стоковата борса в Осло, където се намира централата на холдинговото дружество.