Японският производител на автомобили Mitsubishi Motors Corp. призна, че е манипулирал данни от тестове, за да подобри резултатите за икономия на гориво, предаде Bloombеrg.

Преправянето обхваща 625 000 коли, включително доставените на японската компания Nissan Motor Co., се посочва в изявление на Mitsubishi.

Проблемът бил разкрит, след като производителят Nissan забелязал несъответствие в данните за емисиите. Тогава Mitsubishi направила вътрешно разследване и установила, че числата били подправени.

Двете компании водят разговори за компенсации на засегнатите.

Цената на акциите на Mitsubishi се срина с 15% след новината, добави CNNMonеy.

Президентът на компанията Тецуро Аикава даде извънредна пресконференция по темата в Токио, на която обяви, че нарушението е докладвано на транспортното министерство на Япония, съобщи BBC.

Mitsubishi е спряла производството и продажбата на превозните средства и е създала независима комисия, която да направи разследване.

По данни на BBC неточните тестове касаят 157 000 леки автомобила от марката Mitsubishi и 468 000 превозни средства, произведени за Nissan.

Съобщението на японския производител идва след огромен скандал, който разтърси германския концерн Volkswagen миналата година, след като призна, че е фалшифицирал тестове за вредни емисии в Америка и Европа.

Идва ли краят на дизела?

Идва ли краят на дизела?

Скандалът с Volkswagen дава тласък на нова индустрия