Китайският антитръстов регулатор се подготвя да наложи глоба в размер на около $1 млрд. на гиганта в доставките на храна Meituan за злоупотреба с доминиращо положение, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Санкцията ще бъде обявена през следващите седмици, а компанията ще бъде принудена да промени част от бизнеса модела си и да сложи край на практиката, носеща името "er xuan yi" - или буквално "избери един от двамата". Подобни незаконни споразумения принуждават редица малки бизнеси да избират страна в битката между гиганти.

Meituan, която има пазарна капитализация от около $170 млрд., набра милиарди долари от чуждестранни инвеститори и в момента е третата най-скъпа публична интернет компания в страната след Tencent и Alibaba. Тя е най-големият доставчик на услуги по доставка на храна в Китай.

През април регулаторът наложи глоба в размер на $2,8 млрд. на Alibaba заради същата практика. Именно през същия месец започна и проверката срещу Meituan. През 2020 г. компанията отчете $17,8 млрд. приходи, а според китайското законодателство глобата може да е размер до 10% от тях.

Акциите на компанията достигнаха рекорд през февруари т.г. и пазарната капитализация подскочи до $340 млрд.

Китай иска заводите, а не интернет компаниите, да водят икономиката

Китай иска заводите, а не интернет компаниите, да водят икономиката

Пекин не смята да следва останалите развити икономики по пътя на деиндустриализацията