Възможно ли е да глобят компанията ви с рекордните $2,8 милиарда и това да е добра новина? Дори да забогатеете още повече? Очевидно е възможно, поне ако сте Alibaba, пише The Wall Street Journal.

Както писахме по-рано, акциите на Alibaba скочиха с над 6% днес като по този начин добавиха $40 милиарда към пазарната стойност на компанията.

Наложената от Пекин глоба за "злоупотреба с монопол" се равнява на 4% от годишни продажби на Alibaba само в Китай. Според The Wall Street Journal инвеститорите вероятно са облекчени, че основният бизнес модел на компанията остава непокътнат. Няма принудителни продажби, нито пък съществени промени в корпоративната му структура.

И все пак може ли "облекченето" да е прибързано?

Акциите на Alibaba напоследък изостават от тези на конкурентите, като само от ноември до днес са загубили близо една четвърт от стойността си. Колкото до глобата, макар тя да е голяма, е съвсем по силите на компанията, която в края на 2020 г. разполагаше със $70 милиарда за краткосрочни инвестиции.

След рекордната глобата от $2,75 млрд. Alibaba намалява търговските такси

След рекордната глобата от $2,75 млрд. Alibaba намалява търговските такси

Акциите на компанията поскъпнаха с 6,5%

Основният мотив за рекордната глоба е, че Alibaba е притискала търговците да продават стоки на нейната платформа в ущърб на конкуренцията

Паричната глоба не е единственото, което компанията ще трябва да направи. Освен него, тя ще трябва да промени практиките си по отношение на търговците и да публикува собствен доклад за напредъка си в тази сфера в рамките на следващите три години. По-конкретно, според Държавното бюро за пазарна регулация Alibaba е наказал търговците, които продават както на платформите Alibaba и Aliexpress, така и на тези на конкурентите на компанията. На китайски тази политика се нарича "ер ксуан и" - "избери един от двата".

По думите на регулатора, това е довело не само до ограничаване на конкуренцията, а е нанесло и сериозен удар върху иновативността. Освен това е нарушаване на правата на самите търговци и на потребителите им.

До разследването срещу Alibaba се стигна, след като търговци са подали оплакване, че гигантът ги притиска да продават единствено на неговата платформа. Самото разследване отне почти четири месеца.

"Приемаме сериозно наказанието и отдадено ще гарантираме спазването на правилата", изтъкват от самата Alibaba. "За да спазим ангажимента си към обществото, Alibaba ще работи в съответствие със закона, ще продължи да увеличава системите си за спазване на нормите и ще изгражда растеж чрез иновации."

Проблемите на Джак Ма с властта засенчиха добрите резултати на Alibaba

Проблемите на Джак Ма с властта засенчиха добрите резултати на Alibaba

За дългосрочните инвеститори проблемите с регулаторите ще са само шум, казва анализатор

Въпреки размерът на сумата, някои коментатори, като бившият професор по мениджмънт в университета в Пекин Джефри Таусън, изтъкват, че тя няма да доведе до сериозен удар върху дейността на гиганта.

"Санкцията е първата значима победа на Пекин в ограничаването на мощта на интернет гигантите в страната", каза бившият интернет предприемач и основател на базирания в столицата на Китай тинк танк China Labs Фанг Сингдонг.