Непремерените думи на Джак Ма, основател на гиганта Alibaba, продължават да носят несигурност за бъдещето на команията. Дори и след като е-търговецът отчете резултатите за последното тримесечие на миналата година, които надхвърлиха очакванията, анализатори и експерти предупреждават, че нажежените отношения между Ма и Пекин могат на навредят на растежа на компанията, пише CNBC.

"Инвеститорите подхождат към Alibaba доста по-внимателно", казва Ребека Фанин, автор на Tech Titans of China, като допълва, че някои от тях не са преценили достатъчно внимателно възможността възходът на компанията да представлява заплаха за статуквото в Китай.

Проблемите започнаха през октомври, когато Ма направи непремерен коментар относно китайските финансови регулатори само дни преди първоначалното публично предлагане на Ant Group в Шанхай и Хонконг, което щеше да е най-голямото в историята досега. Ма е основател и на Ant Group, а Alibaba притежава една трета от компанията. След коментара регулаторите спряха процедурата само два дни преди очакваното начало на търговията с акциите на компанията.

Покрай скандалът регулаторите се взряха и в бизнеса на Alibaba, започвайки антимонополно разследване срещу гиганта.

Самият Ма изчезна от публичното пространство след началото на скандала, като се появи единствено в кратко видео през януари.

Пред инвеститорите сега има две големи притеснения. Първо, Ant Group ще бъде принудена да се преструктурира и ограничи част от бизнесите си, включително даването на пари на заем, което движеше ратежа ѝ. Подобен ход може значително да намали пазарната оценка на компанията. Второто притеснение е, че регулаторите могат да накарат Alibaba да се раздели на няколко компании или да промени части от основния ѝ бизнес.

Фанин обаче смята, че в крайна сметка Джак Ма и Пекин ще се помирят. Матю Шопфер, директор в компанията за управление на активи Infusive, смята, че настоящите притеснения около технологичния гигант "ще се докажат като само шум за дългосрочните инвеститори". "Alibaba е показателна за технологичните възможности на Китай и не очакваме правителството да нанесе дълготрайни щети по бизнеса.", смята той.

За четвъртото тримесечие на календарната 2020 г. Alibaba отчете растеж на приходите с 37% на годишна база до $33,88 млрд. Облачното подразделение на компанията пък излиза на печалба за първи път в историята. Общо, компанията записва чиста печалба от $11,95 млрд.

Междувременно Bloomberg съобщи, че Ant Group е постигнала съгласие с китайските регулатори относно план за преструктуриране, който ще превърне компанията във финансов холдинг. Новината може да бъде приета като положителна за листването на Ant.

Появата на Джак Ма за едва 50 секунди донесе $58 милиарда на Alibaba

Появата на Джак Ма за едва 50 секунди донесе $58 милиарда на Alibaba

След пик на акциите