Гигантът за електронна търговия Alibaba не очаква сериозна материална щета от репресиите срещу компанията в Китай и ще промени разходите за търговците на нейната платформа. Това заяви тази сутрин изпълнителният директор Джак Ма, цитиран от Reuters. Повод за изявлението му е наложената от Китай глоба "за злоупотреба с господстващо положение на пазара".

На 10 април стана ясно, че китайските власти са наложили глоба на Alibaba от 18,2 млрд. юана ($2,78 млрд.), вследствие на мащабно разследване срещу компанията, започнало през декември 2020 г.

Появата на Джак Ма за едва 50 секунди донесе $58 милиарда на Alibaba

Появата на Джак Ма за едва 50 секунди донесе $58 милиарда на Alibaba

След пик на акциите

Акциите в Alibaba поскъпнаха с цели 6,5% на търговията в Хонконг

Днес стана ясно, че глобата на компанията е намалена до $2,75 млрд. Малко преди това от Alibaba заявиха писмено, че приемат глобата без възражения.

"Alibaba приема наказанието и ще гарантира, че ще го спазва с решителност. За да изпълни своята отговорност пред обществото, фирмата ще работи в съответствие със закона с изключително старание като ще надгражда растежа си чрез различни иновации", обещават от компанията.

След новината за наложената глоба акциите на Alibaba поскъпват с 9% на Хонконгската борса, тъй като както с глобата, така и с коментара на компанията очевидно "се разсейват черните облаци", надвиснали през последните месеци.

Акциите на Alibaba се търгуват без промяна спрямо нивата от началото на2021 г., като през последните 12 месеца те поскъпнаха с около 20 на 100

В последно време китайската комунистическа партия затегна сериозно контрола върху най-големите интернет компании и компании за онлайн търговия в страната и ги предупреди "да не използват господстващото си положение в сектора, за да задушават конкуренцията".

Проблемите на Джак Ма с властта засенчиха добрите резултати на Alibaba

Проблемите на Джак Ма с властта засенчиха добрите резултати на Alibaba

За дългосрочните инвеститори проблемите с регулаторите ще са само шум, казва анализатор

Изпълнителният директор на Alibaba, милиардерът Джак Ма, коментира още, че въпреки рекордната наложена глоба и всички мерки, наложени от държавата и регулаторите, е уверен "в цялостната подкрепа от страна на правителството към компанията".

IPO на корейската Coupang може да стане най-голямото след Alibaba

IPO на корейската Coupang може да стане най-голямото след Alibaba

От началото на 2021 г. обемът на IPO на борсите в САЩ е достигнал $68 млрд.